12 Things That Are Sabotaging Your Ability To Have Shiny Hair

Bring back the shine!

According to Francesca Fusco, M.D., a dermatologist at Wexler Dermatology in NYC, “Healthy hair is a reflection of what you put in your body and on your hair. The cuticle looks like shingles overlapping on a microscopic level. On healthy hair, those shingles lie smooth and flat—i.e., the prime position for reflecting light and creating shine. But with enough wear and tear, the cuticle of hair may appear broken or shredded.” You might be wondering, “What then can we do to counteract the things that are sabotaging our ability to have shiny hair?” Read on to find out.

1. Dry Shampoo

via rd.com

Solution: Limit the use of dry shampoo to only two or three days between washes.

2. Chemical Styling

via matrix.com

Solution: Use gentler, natural, and organic options. The latest trend uses your favorite treats, like Nutella, to give hair a natural, gorgeous color!

3. Heat Styling

via wellandgood.com

Solution: Frusco said, “Air-dry your hair a few days a week. When heat-styling your hair, minimize damage by first applying a heat protectant like Alterna Haircare Caviar anti-Frizz Blowout Butter. If you heat-style and color your hair, use a protein treatment like Nexxus Keraphix Damage Healing Hair Reconstructing Treatment monthly. Rinse well—protein residue can make hair brittle.”

4. Hair Dye

via touchupssalon.com

Solution: Sharon Dorram, master colorist at the Sally Hershberger salon in NYC, says “Anytime the hair is bleached, it becomes more porous and will not reflect light—and thus doesn't look as shiny. Avoid products that contain alcohol, since it is harsh on hair and will only worsen dullness.”

5. Sunlight

via elle.com

Solution: Nunzio Saviano, hairstylist, and owner of his eponymous salon in NYC, suggests, “If your hair feels dry, just use conditioner.”

6. Genetics

via scmp.com

Solution: Experiment on tools and tricks that can combat dry hair and give you the shine you are looking for.

7. Medications

via medicalnewstoday.com

Solution: Never stop or change prescribed medication without consulting with your doctor. Sometimes simply changing the medication can work wonders for dry hair.

8. Perms

via wimpoleclinic.com

Solution: Do perm once in a while.

9. Over or under hair washing

via medicalnewstoday.com

Solution: simply shampoo less—not necessarily wet and condition hair less.

10. Poor Diet

via today.com

Solution: Fusco recommends “getting a mix of healthy fats and protein at every meal, like a chia seed pudding for breakfast and dermatologist-fave salmon for dinner.”

11. Excessive Brushing

via healthywomen.org

Solution: Use wide-toothed comb.

12. Dandruff

via rd.com

Solution: Fusco suggests “using a shampoo that contains zinc pyrithione, which not only reduces flakes but also moisturizes hair.”

10 Struggles All Girls Who Suck at Makeup Understand

15 Biggest Hair Care Mistakes